Çörək vahidləri cədvəli


ÇÖRƏK VAHİDLƏRİ

Qanda şəkərin səviyyəsinin artmasının əsas səbəblərindən biri asan mənimsənilən karbohidratların artıq miqdarda qəbul olunmasıdır. Məhz buna görə diabetli insanlar tərkibində karbohidrat olan məhsulların qəbuluna xüsusi nəzarət etməlidirlər. Karbohidratların qəbulunu düzgün təyin etmək məqsədilə dietoloqlar çörək vahidi (ç/v) anlayışını qəbul etmişlər.

Qida məhsullarının tərkibindəki karbohidratların hesablanmasında çörək vahidi özünəməxsus bir ölçü vahididir. Məhsulun növündən (çörək, alma və s.) və miqdarından asılı olmayaraq, bir çörək vahidində 10-12 qram (q) mənimsənilən karbohidrat var. Hər bir çörək vahidinin qəbul edilməsi qanda şəkərin səviyyəsini təxminən 1,7 mmol/l - 2,2 mmol/l yüksəldir. 1 ç/v-nin həzm edilməsi üçün isə təxminən 1-4 təsir vahidi sadə insulin tələb olunur.

Çörək vahidi məhz insulin alan diabetli insanlardan ötrü düşünülmüşdür. Belə insanlar üçün qəbul edilən karbohidratların miqdarının vurulan insulin dozasına uyğun olması olduqca vacibdir.

Bir dəfəyə qəbul olunacaq qidada karbohidratların miqdarı 7 çörək vahidindən artıq olmamalıdır!

SÜD VƏ SÜD MƏHSULLARI  1 ç/v

 

1 stəkan

1 stəkan

1 stəkan

1/2 stəkan

2 stəkan

SÜD

QATIQ

XAMA

YOQURT

AYRAN

250 ml

250 ml

250 ml

150 q

400 ml

 

UN MƏMULATLARI 1 ç/v

 

1 dilim

1 dilim

2 ədəd

AĞ ÇÖRƏK

QARA ÇÖRƏK

QURUDULMUŞ

ÇÖRƏK

20 q

25 q

15 q

12 ədəd kiçik

1 xörək qaşığı

 

1/2 ədəd

1 ədəd kiçik

1/3 ədəd

1/4 ədəd

1/3 ədəd

1 ədəd kiçik

KREKER

ÜYÜDÜLMÜŞ

QURU ÇÖRƏK

BULKA

VAFLİ

ŞORQOĞALI

PAXLAVA

ŞƏKƏRBURA

LAVAŞ

15-20 q

15 q

 

20 q

17 q

20 q

15 q

15 q

20 q

 

MAKARON MƏMULATLARI  (bişmiş halda)

 

2 xörək qaşığı

4 xörək qaşığı

 

2 xörək qaşığı

 

MAKARON

VERMİŞEL

 

ƏRİŞTƏ

XİNGƏL

50 q

 

50 q

 

YARMA MƏHSULLARI  1 ç/v

 

1 xörək qaşığı

0,5 ədəd

3 xörək qaşığı

 

10 xörək qaşığı

 

1 xörək qaşığı

1 xörək qaşığı

1 xörək qaşığı

2 xörək qaşığı

 

1 xörək qaşığı

 

1 xörək qaşığı

1 xörək qaşığı

2 xörək qaşığı

1 xörək qaşığı

QARABAŞAQ

QARĞIDALI

QARĞIDALI

KONSERVİ

QARĞIDALI

POPKORNU

MANNA

UN (istənilən növ)

YULAF (OVSYANKA)

OVSYANKA

DƏNƏLƏRİ

ARPA YARMASI

(PERLOVKA)

DARI

DÜYÜ

MƏRCİ

HERKULES

15 q

100 q

60 q

 

15 q

 

15 q

15 q

20 q

20 q

 

15 q

 

15 q

15 q

20 q

15 q

 

KARTOF  1 ç/v

 

1 ədəd orta

2 xörək qaşığı

2 xörək qaşığı

 

2 xörək qaşığı

KARTOF

KARTOF PÜRESİ

QIZARDILMIŞ

KARTOF

KARTOF ÇİPSİ

75 q

90 q

90 q

25 q

 

MEYVƏLƏR 1 ç/v

 

2-3 ədəd

15 ədəd

1 ədəd

1 dilim

1 dilim

1 ədəd orta

1/2 ədəd

12 ədəd gilə

15 ədəd

1 ədəd orta

1 ədəd kiçik

1 dilim

8 xörək qaşığı

1 ədəd

1 ədəd iri

10 ədəd orta

6 xörək qaşığı

8 xörək qaşığı

2-3 ədəd

1 ədəd orta

3-4 ədəd orta

6 çay qaşığı

1/2 ədəd orta

7 çay qaşığı

1 ədəd kiçik

1 stəkan

 

ƏRİK

GİLAS

HEYVA

ANANAS

QARPIZ

PORTAĞAL

BANAN

ÜZÜM

ALBALI

NAR

ARMUD

YEMİŞ

BÖYÜRTKƏN

ƏNCİR

KİVİ

MORUQ

NARİNGİ

ŞAFTALI

GAVALI

QARAĞAT

ÇİYƏLƏK

KRIJOVNİK

XURMA

QARAGİLƏ (ÇERNİKA)

ALMA

MEYVƏ ŞİRƏSİ

MEYVƏ QURUSU

 

110 q

100 q

140 q

100 q

270 q

150 q

70 q

70 q

90 q

170 q

90 q

100 q

140 q

80 q

100 q

160 q

120 q

160 q

150 q

120 q

90 q

120 q

70 q

90 q

90 q

250 ml

20 q

 

TƏRƏVƏZ, PAXLALILAR VƏ QOZ  1 ç/v

 

3 ədəd orta

1 ədəd orta

1 xörək qaşığı

7 xörək qaşığı

3 xörək qaşığı

KÖK

ÇUĞUNDUR

PAXLA (quru)

NOXUD

LOBYA (quru)

QOZ

GÖBƏLƏK

200 q

150 q

20 q

100 q

50 q

60-90 q

625 q

ƏT MƏHSULLARI  1 ç/v

 

2-3 dilim

2-3 dənə

1 ədəd orta

KOLBASA

SOSİSKA

KOTLET

100 q

100 q

100 q

 

BAŞQA QİDALAR  1 ç/v

 

2 xörək qaşığı

2 ədəd

1 stəkan

ŞƏKƏR TOZU

QƏND

KVAS

DONDURMA

ŞOKOLAD

BAL

10 q

10 q

250 ml

65 q

20 q

12 q

 

           

 

 

 

SON YENİLİKLƏR

Hemofiliya

08.09.2016


Şəkərli diabet (uşaqlarda)

25.07.2016
Qəbul edilən qidada olan karbohidratlar qlükozaya (şəkərə) qədər parçalan...

Ana südü ilə qidalanmanın üstünlükləri

25.07.2016
Ana südü ananın sağlamlığı üçün vacib olan reproduktiv prosesin bir hissə...

İnfarkt və İnsultun profilaktikası

25.07.2016
Keçirilmiş insultdan sonra əvvəlki fiziki aktivliyə qayıtmaq son dərəcə pro...